vrijdag 28 november 2014

Barneveld magazine

Lees Barneveld magazine online

Laatste 5 reacties
Beste, er waren veel meer inschrijvingen dan u omschrijft in bovenstaand...
Wij zoeken voor eons LeF festival in de Glind op 7 juni tussen 13.00-13.40...
Zo meteen moeten er nog 3 bodyguards bij zo'n beeld staan anders word die...
het is al van de zotte dat ook een mooi beeld voorzien moet worden van een...
was dat nou Harrie Slinger? die ze in de boeien sloegen? of was `t tóch Gert...
Foto: William Harthoorn
Bedrijf met 8000 eenden in Barneveld preventief geruimd
Laatste video


ZATERDAG 22|11

TOP NIEUWS

BARNEVELD - In Barneveld wordt vandaag, zaterdag 22 november 2014, een bedrijf met 8000 eenden uit voorzorg geruimd. Uit onderzoek is gebleken dat dit bedrijf is bezocht door een vrachtwagen die eerder het besmette eendenbedrijf in Kamperveen had aangedaan. Er zijn op dit moment gelukkig géén verdenkingen van vogelgriep in Barneveld. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vanmorgen bekendgemaakt.

 

Staatssecretaris Dijksma wil gezien de ligging van het eendenbedrijf in het pluimveerijke Barneveld geen enkel risico nemen. Het gaat om een bedrijf aan de Valkseweg in Barneveld.

 

Staatssecretaris Dijksma: “Voor de agrarische ondernemers en hun dieren is de huidige vogelgriep ronduit verschrikkelijk. Het is daarom noodzakelijk om al het mogelijke in het werk te stellen om een uitbraak zoals in 2003 te voorkomen.”

 

Er zijn op dit moment geen verdenkingen van vogelgriep in Barneveld.

 

Update

13:45 uur Busjes met medewerkers en arts zijn gearriveerd. Ruiming is begonnen.

13:52 uur Twee tankwagens met koolstofdioxide zijn zojuist aangekomen op de eendenboerderij.

17:10 uur Beide tankwagens met koolstofdioxide zijn vertrokken en het ruimen van de dieren zal binnen enkele tijd plaatsvinden.

ZONDAG 16|11

NEDERLAND - Zondagmorgen is vastgesteld dat de vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater)  de hoog pathogene variant blijkt te zijn. De hoogpathogene variant van vogelgriep is zeer besmettelijk voor gevogelte. Voor kippen is deze variant dodelijk. Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Om die reden worden beschermende maatregelen getroffen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Ook wordt een tijdelijke standstill voor pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee in heel Nederland afgekondigd. Het ministerie maakt zo snel mogelijk een telefoonnummer bekend.

 

Zoals gisteren al gemeld, wordt het bedrijf geruimd. Het gaat om een pluimveebedrijf met zes stallen met in totaal rond 150.000 legkippen. Dit bedrijf heeft geen buitenuitloop. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

 

Standstill pluimveevervoer heel Nederland

Vanaf zondag 16 november 2014 om 11.30 uur geldt een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dierenvan die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur. Voor deze periode is tevens een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland ingesteld.

 

Vanwege het hoge besmettingsgevaar wordt deze standstillperiode ingesteld. In deze periode geldt ook een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren. Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte. De verplichtingen gelden ook voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte.

 

Voor pluimveebedrijven in een zone van ruim 10 kilometer rond het bedrijf in Hekendorp geldt het vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel in principe voor 30 dagen. Binnen dit gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven. De beperkingen gelden ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij. Het verbod geldt ook hier voor andere dieren en mest van andere dieren. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Voor deze bedrijven geldt voor deze hele periode een bezoekersregeling en ook dienen hier extra hygiënemaatregelen in acht te worden genomen.

ZATERDAG 15|11

BARNEVELD - Sinterklaas was nog maar net aangekomen in Gouda of hij moest al de trein richting Barneveld.

 

Om 13:30 uur kwam de goedheiligman aan op station Barneveld Centrum en werd verwelkomd door een grote groep kinderen met hun ouders. Hierna ging de Sint te paard richting het gemeentehuis begeleid door de harmonie, zwarte pieten en kinderen. Op het Raadhuisplein werd Sinterklaas officieel ontvangen door wethouder van den Hengel. Sinterklaas kreeg hier ook de sleutel van het Sinthuis, waar hij de komende tijd zal logeren. 

DONDERDAG 13|11

BARNEVELD - In het centrum van Barneveld heeft donderdagmorgen een grote brand gewoed. Bij de brand kwam veel rook vrij. De brand ontstond rond 7.00 uur.

 

De brand is begonnen in een appartementengebouw in de Langstraat achter woonwinkel 'You like it' en heeft zich later uitgebreid naar een naastgelegen pand.

 

Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan en er zijn geen slachtoffers. Ongeveer 10 tot 15 bewoners van naastgelegen appartementen zijn tijdelijk opgevangen in de winkel van Bakker Bart. Bewoners werden later overgebracht naar de Veluwehal. Loco-burgemeester De Kruijf laat zich continu informeren over de stand van zaken en brengt een bezoek aan de Veluwehal. In totaal zijn er vijf appartementen ontruimd.

 

Door de brand was er boven het centrum van het dorp een grote zwarte rookpluim te zien. Het is nog onduidelijk waardoor de brand ontstaan is.

 

 

De brandweer heeft de brand in het appartement gecontroleerd laten uitbranden. Het dak van het appartement stortte daarbij in. De schade aan de winkel eronder is volgens de brandweer ook groot.

 

Asbest

In beperkt gebied ten westen van de brand is een kleine hoeveelheid asbest aangetroffen. Er is geen risico (geweest) voor bewoners en omstanders. Het opruimen van de asbest is in gang gezet.

 

Bezoek aan het centrum van Barneveld is mogelijk met uitzondering van het Torenplein in verband met bluswerkzaamheden. Nablussing zal nog enige uren duren. Vier winkels in de omgeving van de brand zijn dicht als gevolg van brand- en rookschade.

 

Video: Hmedia en Luke Beens

DONDERDAG 06|11

BARNEVELD - De gemeente Barneveld heeft opdracht gegeven voor het verbreden van de bestaande fietssuggestiestroken langs de Troelstralaan. Op maandag 17 november 2014 gaan de werkzaamheden van start en zijn, naar verwachting, vrijdag 21 november 2014 afgerond.

 

Wat was de aanleiding?
De fracties van Pro'98 en VVD in de gemeenteraad dienden vorig jaar een voorstel in om een vrijliggend fietspad aan te leggen langs de Troelstralaan. De raad besloot uiteindelijk om, in plaats van zo'n vrijliggend fietspad, de bestaande fietssuggestiestroken te verbreden. Het uiteindelijke doel – het verbeteren van de verkeersveiligheid voor alle deelnemers aan het verkeer – wordt ook met deze verbrede fietssuggestiestroken gediend.

 

Wie voert de werkzaamheden uit?
De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer NTP Infra B.V. uit Hattem.

 

Wanneer worden de werkzaamheden uitgevoerd?
De werkzaamheden gaan op maandag 17 november 2014 van start en zijn naar verwachting op vrijdag 21 november 2014 klaar. De weersomstandigheden kunnen natuurlijk van invloed zijn op de uiteindelijke duur daarvan.

 

De gemeente Barneveld en de aannemer doen er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken. De gemeente heeft alle aanwonenden geïnformeerd en de aannemer informeert hen over de bereikbaarheid van hun perceel tijdens de werkzaamheden.

VANDAAG 28|11

Wat zullen onze pluimveehouders de afgelopen weken de adem hebben ingehouden uit vrees dat de vogelgriep in Barneveld zal uitbreken. De uitbraken van het zogenoemde H5N8 virus in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen beheersen menig gesprek. Wat een angst, wat een onrust, wat een onzekerheid. Je houdt je hart vast. En al helemaal bij de gedachte aan de enorme gevolgen van de grote uitbraak van het virus in 2003. 

Telefoontje tegen middernacht 
Toen vrijdagavond tegen middernacht mijn telefoon rinkelde, was mijn eerste gedachte natuurlijk: ,,Het zal toch niet…". Als ik word gealarmeerd op dit soort tijdstippen, weet ik steevast dat er ergens een incident of calamiteit heeft plaatsgevonden. Aan de andere kant van de lijn het ministerie van Economische Zaken met de boodschap dat er zaterdagochtend een ruiming in Barneveld moet plaatsvinden. 
Een lid van het nationale crisisteam van het Ministerie van Economische Zaken meldt me met een betrokken en kordate stem dat het gaat om een eendenfokkerij van de familie Van de Zandschulp aan de Valkseweg. ,,Het betreft een preventieve ruiming, burgemeester. Er is nog geen besmetting vastgesteld maar we willen geen risico's lopen in het pluimveerijke Barneveld." 

Geen besmetting en toch een ruiming 
Door mijn hoofd danst een niet in balans te krijgen dubbel gevoel: geen besmetting en toch een ruiming? Ik vraag door en krijg te horen dat er een vrachtwagen op het Barneveldse bedrijf is geweest die ook op de besmette boerderij in Kamperveen eenden heeft gehaald. Ik realiseer me dat de kans op besmetting dan in Barneveld groot is en tot dramatische gevolgen zou kunnen leiden. Alleen in onze gemeente al 200 pluimvee bedrijven met zo'n 3,2 miljoen dieren. En dan onze regio, de Vallei en Noord-Veluwe. Je moet er toch niet aan denken!

Geen risico lopen 
Met het crisisteam overleg ik verder over de aanpak en de gewenste betrokkenheid onzerzijds. In de dagen daarvoor hebben we op het gemeentehuis natuurlijk nagedacht over ,,wat te doen als…". Zaterdagochtend komt het crisisteam van het ministerie met nadere informatie. Daarna contact met leden van ons eigen gemeentelijke crisisteam en politie om een aantal zaken door te spreken. 
In het contact met de familie Van de Zandschulp hoor ik geschoktheid, maar ook de overtuiging dat dit de juiste aanpak is op dat moment. Ik bel met vertegenwoordigers uit de pluimveewereld om na te gaan hoe zij er tegenaan kijken en krijg steevast hetzelfde antwoord: ,,We kunnen geen risico's lopen in ons pluimveerijke gebied." 

Ook hoor ik de nodige aandachtspunten die ik later bespreek met Economische Zaken. Bij de burgemeester van Ter Aar informeer ik naar de stand van zaken en zijn aanpak. Tussendoor mag ik bij het Hippisch Centrum in Voorthuizen het huifbedrijden voor ernstig gehandicapten nog openen. Als ik naar huis rijd, wordt me doorgebeld dat Radio 1 klaar zit voor een interview en zo volgen er die dag nog verschillende persgesprekken. Ook mag ik nog een Koninklijke Onderscheiding uitreiken aan twee leden van onze brandweer in Voorthuizen. En als ik dan 's avonds bij het fantastische 135-jarige jubileumconcert van onze Barneveldse Harmonie zit, kom ik een beetje tot rust en orden ik mijn gedachten.

Discussie 
In de loop van zondagochtend meldt de crisisstaf van Economische Zaken zich weer en krijg ik bericht dat de testresultaten van ons Barneveldse eendenbedrijf goed zijn en er geen besmetting is geconstateerd. Opgelucht haal ik adem. Ik maak opnieuw contact met de familie Van de Zandschulp en de LTO-mensen. Breng nog een zorgpunt onder de aandacht van staatssecretaris Dijksma die om 14.00 uur een persconferentie zal beleggen. In de social media is inmiddels een discussie losgebrand in ongenuanceerde oneliners over de zinloze moord op 8.000 eenden. Ik probeer het te begrijpen, voel opnieuw de spanning bij mijzelf en de ethische vraag of deze ingreep juist is geweest. Dan mag er best wat twijfel loskomen. Was dit nodig? Ja, antwoord ik dan uiteindelijk. Het risico op besmetting was met dit virus heel groot. De gevolgen zouden in onze regio dramatisch zijn uitgepakt. Dat hadden we wel geleerd uit 2003! 

De ingreep om tot ruiming van dit bedrijf met 8.000 eenden over te gaan was niet overtrokken in relatie tot het enorme risico. Het voldeed met andere woorden aan het ethisch beginsel van proportionaliteit. Natuurlijk moeten we voortdurend aan het welzijn van de dieren denken en werken. In de crisisomstandigheden van de afgelopen week moest er echter gehandeld worden om te voorkomen dat er erger zou gebeuren en dat is op verantwoorde wijze gebeurd. Laten we echter alert blijven want het gevaar op een uitbraak is nog niet over.

 

Asje van Dijk 

Bron BDUmedia

GISTEREN 27|11

BARNEVELD - Be Active organiseert op woensdag 3 december 2014 een leuke sinterklaasinstuif in gymzaal De Burgthof in Barneveld.

 

Heeft u kinderen tussen de 4 en 8 jaar? Zij zijn van harte welkom op de instuif en ze mogen verkleed komen. Kosten: € 1,- per kind. Inschrijven is wel nodig. Dit kan door voor maandag 1 december 2014 een e-mail te sturen naar beactive@barneveld.nl o.v.v. de naam en leeftijd van uw kind(eren). Door de sinterklaasinstuif, gaat de reguliere instuif in De Burgthof op woensdag 3 december 2014 niet door.

Agenda

Donderdag 27 november

10:00
Barneveld

Vandaag

17:00
Garderen

Zaterdag 29 november

10:30
Terschuur
13:30
Kootwijk

Donderdag 04 december

21:30
Barneveld

Zaterdag 13 december

13:00
Barneveld

Headlines