vrijdag 01 augustus 2014

Barneveld magazine

Lees Barneveld magazine online

Laatste 5 reacties
Beste, er waren veel meer inschrijvingen dan u omschrijft in bovenstaand...
Wij zoeken voor eons LeF festival in de Glind op 7 juni tussen 13.00-13.40...
Zo meteen moeten er nog 3 bodyguards bij zo'n beeld staan anders word die...
het is al van de zotte dat ook een mooi beeld voorzien moet worden van een...
was dat nou Harrie Slinger? die ze in de boeien sloegen? of was `t tóch Gert...
Publiek geniet van het Schaffelaartheater jubileumweekend
Publiek geniet van het Schaffelaartheater jubileumweekend
Laatste video


MAANDAG 09|06

TOP NIEUWS

BARNEVELD - De opkomst bij de DondersRun in Barneveld viel een beetje tegen maar het was er niet minder gezellig om. Hoewel zo'n 125 mensen zich hadden ingeschreven, kwam maandagmiddag maar de helft opdagen.

De run is een tegengeluid op de commotie die een paar weken geleden ontstond rondom de WK-juichpakken van reality-ster Roy Donders. Het Jumbo-filiaal daar verwijderde alle verwijzingen naar Roy en zijn juichpak omdat strenggelovige inwoners hadden geklaagd. De route van de run ging langs de Jumbo.

De DondersRun moet laten zien dat iedereen welkom is in Barneveld, los van geloof en meningsverschillen. Er hoefde ook niet per se gerend te worden. Wandelen of fietsen mocht, en ook scootmobielers en mensen in een rolstoel waren ook welkom.

ZONDAG 08|06

BARNEVELD - Het Schaffelaartheater in Barneveld vierde dit weekend haar vijfjarig jubileum met een groot feest op het Theaterplein.

 

Balletschool Désirée Nillesen gaf vrijdagavond het startsein voor de festiviteiten door met een groep dansers vanuit het centrum naar het theater te 'dansen'. Daarna waren er optredens met onder meer jazzband The Art of Swing en zangeres Mathilde Keij. Lokale en regionale horeca-ondernemers verzorgde ondertussen De Smaak van Barneveld.

 

Zaterdag waren er vanaf 11.00 uur optredens van o.a. Toneelvereniging WIK, Badabounce dansschool en Jazz dance Yvon Tomasoa. 's Avonds was er een groots optreden van kinderkoor Waanzinnig Gedroomd met aansluitend de Theater Uitmarkt met o.a. het Barnevelds Philharmonisch Orkest en Flairck. Het feestweekend werd afgesloten door de Blues Brothers Dedication Revue.

ZATERDAG 31|05

BARNEVELD - Burgemeester Asje van Dijk kreeg zaterdagmorgen uit handen van Karelien Druijff een kistje met streekproducten overhandigd. Hiermee was de eerste streekmarkt "Proef de Vallei" geopend.

 

Op elke laatste zaterdag van de maanden mei, juni, juli, augustus en september wordt de Streekmarkt "Proef de Vallei" rond de Grote Kerk in Barneveld gehouden. Maak kennis met en kom proeven van al het goede dat de streek te bieden heeft!

 

De deelnemers aan de streekmarkt zijn:

 • Biologische Tuinderij De Elzenkamp;
 • Vanelly (boerenkaas);
 • IJsboerderij De Oude Deel;
 • Van den Vis (eieren);
 • Tres Jolie (fruittuin);
 • Stroese Dame (geitenkaas);
 • De Bijenhof (honing);
 • 't Morgenrood (aardbeien);
 • Eco Fields (droge worst en biologische wijn);
 • Boerderijwinkel 't Paradijs;
 • Den Olden Florus (meel).


Tijdens de streekmarkt zijn de producten te proeven en te koop. Voor de kinderen is er een springkussen. De Streekmarkt "Proef de Vallei" is een initiatief van de Barneveldse Middenstand-vereniging (BMV) en de Denktank Klimaat & Duurzaamheid.

ZONDAG 25|05

STROE - Of u nu voor het eerst de MegapullStroe bezoekt, of u bent al vele malen geweest, het gaat nooit vervelen. Prachtige tractoren en vrachtwagens technische hoogstandjes, brullende motoren met duizenden pk's, het is en blijft een spectaculair topevenement.

 

Megapull Stroe beleefde dit weekend zijn 12e editie van Truck & Tractorpulling. Truck & Tractorpulling als sport heeft de afgelopen jaren een ware vlucht genomen in populariteit. Dit geldt ook voor de Megapull Stroe. De editie van 2011 staat in de top-drie van de NTTO. Voor de editie 2014 hebben ze in samenwerking met de NTTO een special vrijdagavond ingericht, puur voor Truckpulling. De zaterdag stond garant voor puur Tractorpulling-geweld met de mooiste classes.

 

Bijna 9000 bezoekers kwamen op dit evenement aan de Malenveld in Stroe af. Het weer was perfect en de organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagd 12e editie.

DINSDAG 13|05

BARNEVELD - De zevende editie van Beurs Amalia is uit de startblokken. De verwachtingen voor de beurs, die van 24 tot en met 27 september 2014 wordt gehouden, zijn hooggespannen. Naar verwachting gaan er zich 260 standhouders presenteren en wordt de beurs bezocht door 35.000 bezoekers.

 

Na de lancering was 30 procent van de beursoppervlakte en 15 procent van het buitenterrein verhuurd. Bestuursvoorzitter Richard van der Zande haalde nog even een klein stukje geschiedenis op door te memoreren aan de eerste editie die vlak na de MKZ-crisis werd georganiseerd. ,,Eerst voor een heel beperkt aantal lokale bedrijven, maar we hebben de deur steeds verder opengedaan. Nu zijn we er achtergekomen dat juist ondernemers uit de wijde regio en verder het interessant vinden om zich op Amalia te presenteren.’’

 

Voor deze zevende editie is een volledig geautomatiseerd online inschrijfsysteem in het leven geroepen op www.beursamalia.nl. Deze module werd al druk bezocht door ondernemers die nu al een optie kunnen nemen op voor hen interessante posities op het beursterrein.’’ Ook de promotionele ondersteuning van de beurs mag indrukwekkend worden genoemd. ,,Standhouders presenteren zich niet alleen op de beursdagen zelf, maar ook in de aanloop ernaar komen ze volop in de picture’’, aldus Van der Zande. Met talloze reclamespotjes op de radio, 750 posters in driehoeksborden langs de invalswegen van regionale stadskernen, maar ook met 155.000 beurskranten die op strategisch geselecteerde postcodes worden bezorgd. Vanaf half augustus worden er 100.000 relatiekaarten verspreid. Daarnaast wordt er een uitgebreide advertentiecampagne opgestart. De organisatie steekt opnieuw de nek uit om deze beurs tot een succes te maken, zo gaf Van der Zande aan. Tijdens de zesde editie in 2012 viel er veel regen en dat was in bepaalde opzichten een domper. ,,We organiseren de beurs nu een aantal weken vroeger om de kans op beter weer te vergroten.’’ Het bestuur van de beurs bestaat dit jaar uit Richard van der Zande, Wim Top en Kees van Hierden. De standverkoop is voor deze editie geheel in handen van Bastiaan Vos (O-O-events). De communicatie en pr van het evenement is in handen van Wilhelm Beens.

 

Inschrijven voor de beurs kan op www.beursamalia.nl.

GISTEREN 31|07

,,Tijd is geld", zei de manager. ,,Zorg is tijd nemen", antwoordde de zorgverlener.

 

Kent u die tekst? Ik zag hem op een Loesje-poster bij een werkbezoek aan Elan in het Westerveldhuis aan de Amersfoortsestraat. Elan geeft opvoedingsadvies en trainingen voor kinderen en jongeren. Je kunt er ook terecht voor gezinsondersteuning en wanneer je een steuntje in de rug nodig hebt bij relatieproblemen, rouwverwerking, eenzaamheid, schuldenproblematiek, verslaving, incest of problemen op het werk. In de afgelopen weken liep ik een aantal dagdelen mee in de Jeugdzorg; een stage, zou je kunnen zeggen. Als gemeente dragen wij daar vanaf 1 januari verant-woordelijkheid voor. Naast Elan ging ik op pad met Bureau Jeugdhulp, de William Schrikkergroep en bezocht ik de crisiszorg. Ik sprak met hulpverleners, kinderen, jongeren, ouders, pleegouders en door de rechtbank aangewezen toeziend voogden. Ik was te gast aan de keukentafels in gezinnen en gezinshuizen. Zo ontmoette ik een jongen die als tiener zijn ouders verloor. Maar ook nog zijn zusje, omdat ze beiden in andere jeugdzorginstellingen werden geplaatst. En toen hij 18 werd, moest hij de instelling verlaten, want hij was 18! Dan ben je volwassen en pas je niet meer in de Wet op de Jeugdzorg. ,,Waar moest ik naar toe? Ik heb letterlijk op straat geleefd. Gelukkig vond ik werk en kon ik een kamer huren. Maar toen dat na vier jaar ophield, stond ik weer op straat. Ik ben echt blij dat ik nu geholpen wordt om woonruimte te vinden. Ik wil zo graag nog weer wat gaan studeren." Dan kun je gaan klagen over alle bureaucratie, instellingen die langs elkaar heen werken, kinderen die tussen wal en schip vallen. Natuurlijk, ook dat moet, maar het houdt ons ook gevangen in dat zelfde systeem. Is het niet veel uitdagender de ambitie en wilskracht van deze jongen centraal te stellen en hem toe te rusten zijn droom om te studeren waar te maken en zo zijn toekomst te verbeteren?

 

Ik bezocht een alleenstaande moeder met een tiener die uit huis was geplaatst vanwege ernstige gedragsproblemen. Door haar eigen inzet en de begeleiding in een opvanghuis had ze haar diploma gehaald. Ze was weer thuisgekomen wat tot de nodige spanningen leidde. Wat wilde ze graag een medische opleiding gaan doen. De hulpverlener had alles in het werk gesteld om met haar de school, studiefi-nanciering en kamer met toezicht en begeleiding te vinden. Aan het eind van ons bezoek kwam het ver-lossende telefoontje dat er passende woonruimte voor haar beschikbaar kwam. Voorwaarden scheppen om de intrinsieke motivatie van het meisje, om ergens goed in te willen zijn, een kans te geven. Wat mooi om te zien dat het kan. Als we er als samenleving de tijd maar voor willen nemen om een beetje te helpen. Tenslotte nog een bezoek aan een gezinshuis in De Glind bij de familie Brandsen. Naast de eigen drie kin-deren plek voor vijf pleegkinderen. Trots liet één van Geen tijd verliezen maar tijd geven 2 hen mij zijn kamer zien; foto's van moeder aan de muur want daar ging hij in de weekenden regelmatig naar toe. Hij had een prachtig rapport van De Meerwaarde en wilde wat met techniek. Nou, ik zou zo denken dat er heel wat bedrijven zijn die zitten te wachten op zulke jongens.

 

Wat geweldig om te ervaren hoe mensen in de zorg de tijd nemen voor mensen die het wat minder getrof-fen hebben. Zij doen hun werk met elan; dat is begeesterd, enthousiast en professioneel. Als je proble-men hebt, kun je er je verhaal kwijt en zoeken ze samen met de hulpvrager naar oplossingen om het le-ven weer op de rit te krijgen. Als hulpvrager kun je er een partner vinden om samen te werken aan je wel-zijn. Hulpverleners beseffen dat dat welzijn niet bestaat uit het voorkomen dat mensen vallen, maar uit het zetje dat iemand krijgt om op te kunnen staan. Iemand weer op eigen benen helpen te staan om zijn weg te vervolgen en met meer vertrouwen de toe-komst in te gaan. Om het verschil te gaan maken tussen wat je bent en wat je wordt. Eraan te werken dat straks beter kan zijn dan nu. Tijd die daarvoor gegeven wordt is nooit verloren tijd.

 

En ja, die tijd is ook geld. Zoals onze gemeenteraad dat onlangs nog eens bevestigde bij de behandeling van de decentralisaties in het sociaal domein.

 

Burgemeester J.W.A. van Dijk

GISTEREN 31|07

BARNEVELD - Waterschap Vallei en Veluwe heeft in de gracht rond de Koewei van Landgoed Schaffelaar blauwalgen aangetroffen. De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Het gaat om een soort die giftig is. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het een stilstaand water is.

 

Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

 

Waarschuwingsbordjes

De gemeente heeft waarschuwingsbordjes bij de watergangen/vijvers geplaatst. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken.

 

Update

Ook in het Aanschotergat in Voorthuizen is blauwalg aangetroffen.

Agenda

Zaterdag 02 augustus

Donderdag 07 augustus

07:00
Barneveld

Donderdag 14 augustus

07:00
Barneveld

Donderdag 21 augustus

07:00
Barneveld

Woensdag 27 augustus

17:30
Barneveld

Donderdag 28 augustus

17:30
Barneveld

Headlines